Op de dag dat we opnieuw een lockdown ingaan, omdat er te veel coronapatiënten op de ic liggen, is de vraag: waarom zijn er de afgelopen anderhalf jaar niet meer bedden bijgekomen? Simpel: het personeelstekort is té groot.
"We hebben nu een tekort van 80 duizend zorgprofessionals", zegt SER-lid en hoogleraar sociologie van de arbeidsmarkt en organisatie Romke van der Veen in de Volkskrant. "Dat loopt de komende jaren op tot 135 duizend." Een kwart van de ruim miljoen zorgmedewerkers gaat de komende tien jaar met pensioen. Daarbij stopt 40 procent van alle afgestudeerde verpleegkundigen binnen twee jaar.
Daar is vanuit allerlei hoeken - van officiële onderzoekscommissies tot beroepsverenigingen - voor gewaarschuwd. "Het arbeidsmarktprobleem is zo groot, de concurrentie met andere sectoren zo hevig, dat het alleen zorgbreed, in volledige samenwerking kan worden opgelost", zegt Doekle Terpstra, die zo'n commissie voorzat.
Gebrek aan waarderingGirbes: "Het essentiële gebrek aan ons stelsel is de geringe waardering voor de mensen die daadwerkelijk aan het bed staan, ten opzichte van de mensen die er allemaal zijn om te bepalen hoe wij moeten werken en controleren of wij dat wel goed doen. Die hele managerslaag eromheen is een waterhoofd geworden, een enorme bureaucratische last die maakt dat verpleegkundigen 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie en minder invloed hebben op hun werk. En de mensen die ervoor zorgen dat zorgmedewerkers geen invloed hebben op hun werk, zijn de mensen met macht. Het verandert dus ook niet."
Ook vindt Girbes dat de salarissen omhoog moeten. Hij vertelt dat het startsalaris van een cliniclown 500 euro hoger is dan dat van een verpleegkundige, wat uiteindelijk kan oplopen tot een verschil van 1.500 euro. "Het is niet dat ik dat cliniclowns niet gun. Waar het mij om gaat, is dat de mensen die de schalen hebben opgesteld, het werk van een gespecialiseerd verpleegkundige lager hebben ingeschat. Dat geeft nog maar eens aan dat er fundamenteel iets mis is met ons zorgstelsel."