Chocolade dreigt een schaars goed te worden. De belangrijkste oorzaak is klimaatverandering. Op veel plaatsen waar nu cacaobonen worden verbouwd, is het over een aantal jaar te warm of te nat. De mango zou wel eens onze redding kunnen worden. Cacaoboter, een belangrijk ingrediënt van chocola, is nu al relatief duur en schaars. van de Britse Bangor University denken met de wilde mango een goedkoper alternatief te hebben gevonden. Een analyse toont aan dat boter van de wilde mango in veel opzichten lijkt op cacaoboter. Mogelijk is het zelfs nog beter. Zo is wilde mango-boter rijker aan vocht, wat de chocolade waarschijnlijk minder vet maakt. “De wilde mango is een zogenoemde ‘Assepoester-soort’,” vertelt onderzoeker Sayma Akhter. Het betekent dat we nog niet weten welke potentie het heeft. “Wild
fruit zoals de mango is een belangrijke bron van voedsel, medicatie en inkomsten voor mensen op het platteland,” voegt onderzoeker Morag McDonald toe. “Maar wild fruit wordt zeldzamer, onder meer door ontbossing.” Daarom moeten we snel achterhalen welke voordelen dit fruit heeft, zodat we het kunnen behouden.