Je hebt het voor een aardig deel zelf in de hand hoe oud je wordt, zegt verouderingsexpert dr. David van Bodegom tegen De Morgen. "Veroudering is puur slijtage. Alles wat je gebruikt, slijt: of het nu je wasmachine, je auto of je lichaam is. Dat heeft te maken met invloeden van buitenaf: uv-straling, fijnstof, sigarettenrook. Maar vooral met invloeden binnenin. Vergelijk ons lichaam gerust met een grote chemische fabriek. Bij het omzetten van stofjes in andere stofjes komen bijproducten vrij die schade aanrichten aan ons DNA. Wetenschappers schatten dat er bij ieder van ons in elke cel dagelijks 70.000 beschadigingen ontstaan."
"Ons lichaam is continu bezig om die ravage te repareren, maar dat herstel is niet perfect, en niet eeuwig. Net zoals een wonde een litteken achterlaat, hou je ook hier schrammen aan over. Zo stapelt die schade zich almaar op."
"Wij zijn ervoor gemaakt om zestig te worden, die garantie hebben we. Ben je zuinig op je lichaam, dan haal je misschien de tachtig. En met wat geluk de honderd. Maar dat betekent wel dat we na ons zestigste in de bonustijd komen, in onze 'evolutionaire schaduw'. Dat is meteen ook de reden waarom de meeste ziektes zich pas dan laten voelen."
"Soms hoor je weleens zeggen: van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan. Maar dat geloof ik dus niet. Je slijt er wel degelijk van. Dus nee, wij kunnen maar beter niet als een bezetene werken, stressen en rennen."
En ook van overdreven sporten slijt je. "Kom bij mij niet aan met een marathon. Heb je die mensen al zien lopen? Je hoeft echt geen dokter te zijn om te zien dat zoiets niet gezond is. Je hele lijf slijt van zo'n marathon. Dan denk ik: eet liever wat minder. En scharrel wat meer, ook daar hebben we behoefte aan."
"Wij zitten allemaal als plofkippen opgehokt in onze huizen en kantoren. We gaan met onze auto naar het werk, met de lift naar de kantine, en 's avonds ploffen we neer op de bank. Het punt is: niemand zag ooit een giraf met overgewicht in de savanne. Die giraf scharrelt de hele dag zijn kost bij elkaar. Wij moeten van plofkippen terug scharrelkippen worden. En dat hoeft dus niet per se in de sportschool."
De Ghanezen worden veel gezonder oud. Ze zijn heel slank, hebben een lage cholesterol en bloedsuiker. Zij weten hoe het moet. Wat ook niet zo gek is natuurlijk: ze werken de hele dag op het land, eten wat ze zelf verbouwen - en je kunt nu eenmaal geen koekjes of chocoladerepen telen."