Woede in Zweden: Ouderen betalen de prijs voor aanpak coronavirus

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 20 april 2020 om 11:47
welingelichtekringen header 1

Zweden blijft volhouden dat het niet nodig is om het openbare leven stil te leggen vanwege de coronacrisis. Ondertussen zijn het de ouderen die daarvoor de prijs betalen, zeggen experts.

De geluiden over de Zweedse aanpak zijn tweeledig: enerzijds is er lof. De crisis loopt er immers niet uit de hand, terwijl de economie grotendeels doordraait. Anderzijds is er veel kritiek. Het aantal besmettingen en doden ligt er veel hoger dan elders in Scandinavië en het zijn ouderen die in groten getale sterven in verpleeghuizen.

Het was vorige week zelfs reden voor de architect van de Zweedse strategie, staatsepidemioloog Anders Tegnel, om zijn zorg uit te spreken. Premier Stefan Löfven overwoog even om toch strengere maatregelen in te stellen. Met dalende cijfers lijkt dat nu weer van de baan.

Vorige week waren er talloze berichten in de Zweedse media over de dramatische situatie in de verpleeg- en verzorgingstehuizen waar zorgpersoneel nog zonder mondkapjes en andere bescherming moest werken.

Enorme foutDe grootste criticus van het land, viroloog Lena Einhorn, zei daarover in Britse krant The Observer: "Ze moeten toegeven dat ze een enorme fout hebben gemaakt, aangezien ze de hele tijd hebben gezegd dat het belangrijkste doel was om de ouderen te beschermen," aldus Einhorn. "Ze zeggen dat het erg vervelend is, dat ze het gaan onderzoeken en dat het vooral een kwestie is van het trainen van personeel, maar wat ze weigeren te erkennen is dat a-symptomatische en pre-symptomatische verspreiding ook een factor is."

De aanpak van het coronavirus, waar ook bijhoort dat zorgpersoneel weinig beschermend materiaal draagt, is gebaseerd op het oordeel dat 'verspreiding door mensen zonder symptomen nauwelijks voorkomt'. Mondkapjes"Waar ik werk, hebben we helemaal geen mondkapjes en we werken met de kwetsbaarste mensen van allemaal," zegt een medewerker van een verzorgingshuis tegen The Guardian. "We hebben niet eens hygiënische handgel, alleen maar zeep. Iedereen maakt zich zorgen."

Collega van Tegnell, AnnaSara Carnahan, vertelde vrijdag op de Zweedse radio dat het aantal doden in tehuizen voor ouderen 'waarschijnlijk een onderschatting is'. Veel ouderen die zijn overleden, zijn helemaal niet getest, bevestigen regionale medewerkers.

De aanpak van Zweden heeft tot nu toe gewerkt, omdat het zorgsysteem op geen enkel moment echt overbelast is geraakt, maar de ouderen betalen de prijs voor de risicovolle strategie.

Bron(nen): The Guardian