Je zou denken: een calorie is een calorie. Wat maakt het uit of je 's nachts of overdag eet, maar dat maakt dus wel degelijk uit. Je wordt dikker van een koekje dat je 's avonds laat eet dan van een koekje overdag. Dat zegt onderzoeker Joëlle Oosterman tegen RTL Nieuws. Ze promoveert op de relatie tussen eten en onze biologische klok. Ze stelt dat mensen die eten, terwijl hun lichaam eigenlijk wil rusten meer kans lopen op overgewicht en diabetes. Dat komt door onze biologische klok, die allerlei ritmes in ons lichaam regelt. Oosterman benadrukt dat het uiteindelijk draait om de balans tussen wat je eet en wat je verbrandt. "Maar het blijkt er dus toe te doen wát je eet op welk moment van de dag." Ze deed onderzoek met ratten en zag dat die zwaarder werden van suiker die ze in hun inactieve periode aten, dan van het eten van precies dezelfde hoeveelheid als ze actief waren. En als ze veel suiker en vet aten in hun rustperiode, had dat vooral effect op hun lever: die begon te vervetten, zegt Oosterman. "En dat effect was veel groter dan bij hetzelfde dieet in de actieve periode, of zelfs bij een gewoon eetpatroon tijdens de rustperiode." Ze weet uit eerder onderzoek dat het helpt om zo lang mogelijk niets te eten door bijvoorbeeld na de avondmaaltijd niets meer te nemen. "Als je de zogeheten vastenperiode, dus de tijd waarin je niet eet, kunt uitbreiden tot twaalf uur, dan val je vanzelf af. Uit ander onderzoek blijkt weer dat afvallen makkelijker gaat wanneer de grootste maaltijd vroeger op de dag wordt gegeten."
Bron(nen): RTL