Van cranberrysap wordt gezegd dat het helpt tegen infecties van de urinewegen, zoals een blaasontsteking, en de bessen zouden chemische stoffen bevatten met een krachtige antibacteriële werking. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van cranberry's leverde echter wisselende resultaten op. Dit zou onder meer het gevolg kunnen zijn van sterk wisselende hoeveelheden van actieve bestanddelen in sappen en supplementen. De meest recente Cochrane review van studies naar het effect van cranberry's, dateert van 2012. Daarbij werden de gegevens van 24 studies met 4473 deelnemers geanalyseerd en daaruit kwam naar voren dat cranberry's niet effectiever zijn voor het voorkomen van urineweginfecties dan een placebo. Maar uit de overzichtsstudie bleek ook dat cranberry producten het aantal infecties onder vrouwen met terugkerende urineweginfecties kan verminderen. Cranberries bevatten chemische stoffen, proanthocyanidinen genaamd, die kunnen voorkomen dat E. coli bacteriën zich vastzetten op de wanden van de blaas en zo wordt de eerste stap in het infectieproces voorkomen. Als de bacteriën zich niet kunnen vasthouden aan een cel, kunnen ze zich niet vermenigvuldigen en giftige stoffen produceren. Proanthocyanidinen zijn ook actief op andere plaatsen in het lichaam. Er zijn ook studies die suggereren dat cranberry's kunnen helpen tandbederf te verminderen, dat ze H. pylori infecties (een oorzaak van zweren) kunnen onderdrukken en dat ze het risico op atherosclerose verlagen door het remmen van plaatjesaggregatie en verminderen van cholesterol. Het cranberrysap dat je vindt in de supermarkt bevat toegevoegde zoetstoffen of worden vermengd met zoetere sappen. Om genoeg van de actieve cranberry ingrediënten binnen te krijgen, moet je kiezen voor een drankje met minstens 25% zuiver cranberrysap en daarvan 250 tot 300 ml per dag drinken.