Het Belgische bedrijf The Akkermansia Company, mede opgericht door professor Willem de Vos van de Universiteit van Wageningen, heeft zijn afslankpil online in de verkoop gedaan. Voor twee euro per dag beloven de makers 'gewichtscontrole', maar is het middel wel zo doeltreffend?
Tientallen miljarden Akkermansia muciniphila-bacteriën vliegen door je darmstelsel na inname van je dagelijkse pilletje. Er wordt geïnsinueerd dat dit microbenleger ervoor zorgt dat de kilo's eraf vliegen en obese gebruikers behoedt voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Professor farmacologie Hans de Loof van de Universiteit van Antwerpen is minder enthousiast: “De invloed van bepaalde darmbacteriën zoals Akkermansie muciniphila op onze gezondheid wordt al jaren bestudeerd. Uit onderzoeken is inderdaad al gebleken dat deze darmbacterie mogelijk kan helpen om af te vallen, maar het tegenovergestelde kan ook helaas. Zo zijn er ook rapporten van patiënten die na een succesvolle behandeling met gezonde darmbacteriën obesitas ontwikkeld hebben.”
Toch mag de verpakking van het voedingssupplement aangeven dat het product 'wetenschappelijk getest' is op 'gewichtscontrole'. “Wetenschappelijk getest is niet hetzelfde als wetenschappelijk bewezen”, legt De Loof uit aan HLN. “Die claim wijst er eigenlijk al op dat het een product is dat in een schemerzone zit.”
“Op hun website verduidelijken ze dat de claim 'wetenschappelijk getest' verwijst naar hun 'eerste placebo-gecontroleerde studie bij mensen', een studie waar slechts veertig proefpersonen met overgewicht drie maanden lang aan hebben deelgenomen. De proefpersonen die de Akkermansia-pillen namen, vielen in drie maanden één tot twee kilo af. Deze studie is dus veel te beperkt”, aldus De Loof.
Het middel is goedgekeurd door de Europese autoriteiten (EFSA), maar dat zegt alleen iets over de veiligheid bij inname. “De EFSA doen echter geen uitspraken over de werkzaamheid van supplementen, enkel over de veiligheid voor de consument. Het grootste risico is financieel. Je betaalt veel geld voor iets waarvoor geen overduidelijke wetenschappelijke bewijzen zijn”, waarschuwt De Loof.