Je loopt natuurlijk vuil mee naar binnen met je buitenschoenen, ook al veeg je ze nog zo goed af aan de deurmat. Maar behalve wat zandkorrels op de vloer... hoe onhygiënisch en slecht voor de gezondheid is het nou écht?
Amerikaanse onderzoekers controleerden 63 schoenzolen van bewoners uit de stad Houston op ziekmakende bacteriën. Dat viel niet mee. Veertig procent van de monsters bevatte de diarree- en darminfectieveroorzaker Clostridium difficile. Voor de meeste mensen levert de bacterie geen klachten op, maar kleine kinderen, senioren en mensen met een slechte weerstand moeten zeker oppassen voor Clostridium.
Uit vervolgonderzoek bleek dat rondlopen in een binnenruimte het vuil op de vloer zó hoog op kan laten dwarrelen, dat het kan leiden tot infecties bij mensen door inademing of via open wondjes. Vooral wandelen door de restanten van urine, poep en braaksel buiten en het via de schoenzool meenemen naar binnen, kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Maar als je die smerigheid weet te omzeilen, dan valt het allemaal wel mee.
Microbioloog Rijkelt Beumer legt aan Quest uit dat huisdieren een veel grotere besmettingsbron zijn dan schoenzolen. “Ook besmet voedsel en besmette handen van personen die eten bereiden, zijn belangrijker voor het ziek maken van mensen. Als ze eenmaal via je schoenen in huis zijn geraakt, komen ziekteverwekkers in een droge omgeving waar ze niet kunnen groeien. Overleven kan wel, soms maandenlang als er onvoldoende wordt schoongemaakt. Maar ik denk dat de kans klein is dat volwassenen er ziek van worden. Voor kinderen die over de vloer kruipen is het risico groter.”
Bron(nen): Quest