Het blad zit propvol vitamines en mineralen die goed zijn voor je gezondheid: veel vitamine K, C, B11 (foliumzuur), ijzer, calcium en mangaan en beta-caroteen waarmee je lichaam vit. A kan aanmaken.
Bovendien helpt rucola je lichaam om zich te beschermen tegen schadelijke straling van de zon en neutraliseert het zuur.1. Bestrijdt bepaalde vormen van kanker
1. Bestrijdt bepaalde vormen van kanker
Rucola behoort tot de kruisbloemige
groenten en bevat glucosinolaten. Deze stoffen worden in het lichaam omgezet in verbindingen die cellen beschermen tegen schade en mogelijk de groei van tumoren remmen. Regelmatige consumptie van rucola kan vooral beschermen tegen onder andere blaas-, borst-, darm-, long-, alvleesklier- en prostaatkanker.
2. Versterkt je botten
Rucola is rijk aan calcium en magnesium, maar vooral aan vitamine K. Deze voedingsstoffen spelen een essentiële rol bij het behoud van sterke botten en het voorkomen van botontkalking. Vitamine K bevordert bovendien de opname van calcium in het skelet.
3. Verhoogt je immuunsysteem
Met een hoog gehalte aan vitamine C ondersteunt rucola het immuunsysteem. Vitamine C helpt het lichaam infecties sneller te bestrijden en versnelt het herstel bij bijvoorbeeld verkoudheid.
4. Bevordert de darmgezondheid
Rucola bevat oplosbare vezels die de spijsvertering stimuleren en het microbioom (de goede bacteriën in de darmen) voeden. Een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede vertering, een sterke weerstand, en mogelijk zelfs voor je mentale gezondheid.
5. Ondersteunt de hartgezondheid
Dankzij het gehalte aan kalium, magnesium én vezels helpt rucola je bloeddruk en cholesterolwaarden gezond te houden. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en beroertes.
Tip:Je profiteert het meest van deze gezondheidsvoordelen wanneer je rucola rauw eet, bijvoorbeeld in salades, op een sandwich of als topping op pizza.