Rokers die buiten een sigaretje opsteken, nemen ongemerkt schadelijke stoffen mee naar binnen via de handen of kleding. Dit levert gezondheidsschade op bij jonge kinderen en baby's, blijkt uit een documentaire van PUUR rookvrij, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid.
Eerstehandsrook komt voor wanneer je zelf rookt. Meeroken met een roker in dezelfde ruimte wordt tweedehandsrook genoemd. De term derdehandsrook is vrij onbekend. Hierbij slaan schadelijke deeltjes neer op de handen of kleding van de roker. Zo komen ze het huis binnen en verspreiden ze zich. Je krijgt derdehandsrook binnen door inademing, via aanraking of door spullen in de mond te stoppen waar de deeltjes op zijn terechtgekomen.
Bij derdehandsrook is er minder blootstelling aan schadelijke stoffen dan bij meeroken, maar het is wel veel langduriger. Marc Willemsen van het Trimbos-instituut legt uit: "Er is nog relatief weinig over bekend, maar onderzoekers schatten dat tot wel 60 procent van de gezondheidsschade die meestal wordt toegeschreven aan meeroken, eigenlijk wordt veroorzaakt door derdehandsrook."
Vooral jonge kinderen en baby's lopen volgens Willemsen risico: "Omdat ze rondkruipen, meer binnen zitten en van alles aanraken en in hun mond stoppen. De gezondheidsrisico’s zijn hierdoor voor hen veel groter dan voor volwassenen."
Kinderlongarts in het Leids UMC Noor Rikkers-Mutsaers beaamt dit: "Op mijn spreekuur zie ik kinderen die veel last hebben van hoesten, steeds terugkerende oorontstekingen en astma die verergert. Als hun ouders stoppen met roken, worden de hoest- en oorklachten minder of ze verdwijnen zelfs, en astma wordt beter behandelbaar."
Bron(nen): RTL Nieuws