Het ene kopje koffie is het andere niet. Niet alleen de smaak verschilt, ook het cafeïnegehalte. Je zou misschien denken dat een espresso, of nog sterker een ristretto de meeste cafeïne bevatten. Maar dat is niet zo.
Hoeveel cafeïne je koffie bevat hangt van twee dingen af: de bonen die je gebruikt. De Robustaboon kan wel twee keer zoveel cafeïne bevatten als de Arabica. Maar de belangrijkste factor is de extractietijd, legt barista Joke De Coninck van koffiebar Black&Yellow uit aan HLN. “Dat is de tijd dat de koffie en het hete water met elkaar in contact komen. Hoe korter de extractietijd, hoe minder cafeïne de koffie zal bevatten. Of een koffie zacht of sterk smaakt, is dus eerder afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid koffie en water.”
En dan blijkt dus dat een espresso eigenlijk een van de slapste koffies is. “Het is misschien verrassend, maar een espresso is een van de koffies met het laagste cafeïnegehalte. De extractietijd bedraagt immers maar 30 seconden. Het effect van een espresso, waar mensen helemaal wakker van zouden worden, is dus eerder psychologisch. Een lungo, een espresso met meer water, is daardoor de koffie met het laagste cafeïnegehalte.” Tenzij je de supersterke ristretto bestelt. Daar zit nog net iets minder cafeïne in.
FilterkoffieIn koffie met melk, zoals een latte of cappuccino zit één shot espresso, wat de drankjes dus wat cafeïnegehalte betreft vergelijkbaar maakt met espresso. Welke koffie het sterkste is? Die goeie ouwe filterkoffie. “Een filterkoffie of de koffie die je thuis zet, heeft een extractietijd van drie minuten. Die geeft je dus wel degelijk een stevig cafeïneshot.”
Of nog beter: cold brew. “De koffie die je de grootste cafeïneboost geeft, is cold brew. Deze koude koffie heeft een zettijd van maar liefst twaalf uur.”