Surimi, ook wel krabsticks genoemd, kom
je in het visschap, de sushi en de krabsalade tegen in de supermarkt.
De roze met witte plankjes staan bekend als imitatiekrab, want er zit
geen snufje krab in het product verwerkt. Maar waar wordt het dan wel
van gemaakt?
De bestanddelen van surimi
Surimi wordt gemaakt door verschillende
soorten witvis fijn te malen,
schrijft Radar. Hiervoor wordt meestal
kabeljauw, koolvis of wijting gebruikt. Eerst worden huid, ingewanden
en kop verwijderd en wordt de vis schoongespoeld. Tijdens het
fijnmalen worden er een aantal stoffen toegevoegd, zoals zetmeel en
eiwitten. Hierdoor krijgt de vispuree meer stevigheid, en kan het tot
nette balkjes worden gebakken.
Ook worden er zout, suiker en
schaaldieraroma's als smaakmaker toegevoegd. Dit zorgt voor een
verbeterde smaakbeleving, terwijl het zout en de suiker de
houdbaarheid van het product ook verlengen.
Waar komt surimi vandaan?
Het woord surimi betekent vermalen
vlees in het Japans en is meer een bereidingswijze dan een product.
De methode van vermalen en toevoegen van zout en suiker wordt al
sinds de 12de eeuw gebruikt om vis langer te bewaren.
In de jaren zestig ontwikkelde een
Japanse chemicus de surimistick zoals we die vandaag op ons bord
prijkt. De herkenbare roodoranje kleur komt van een laagje kleurstof
dat wordt toegevoegd om de balkjes op de lange poten van een krab te
laten lijken.
Is het gezond?
Surimi is verwerkt voedsel, maar de
sticks bevatten veel eiwitten en weinig slechte vetten. Ze bevatten
weinig calorieën en zijn rijk aan vitamine B12 en mineralen als
jodium, seleen en fosfor. Echte krab is een stuk voedzamer, maar
imitatiekrab is veel goedkoper en een prima alternatief voor vis of
krab in je maaltijd. Sporters eten surimisticks als een caloriearme
en eiwitrijke snack, ook omdat je ze niet hoeft te koken voor je een
hap neemt.