Maak kennis met de nieuwste dieethype: intuïtief eten (plus drie tips)

gezondheid
donderdag, 09 mei 2024 om 11:30
anp 316811985
Alleen eten tussen 12 en 18 uur, geen koolhydraten en nooit een chocolaatje. Het ene dieet is nog strikter dan het andere en daarom bar moeilijk vol te houden. Daarom is er nu het anti-dieet, genaamd intuïtief eten. Eigenlijk doen de meeste mensen met een gezond gewicht het al: alleen eten als je honger hebt.
 "Intuïtief eten houdt eigenlijk in dat je alle diëten en overtuigingen die je in de loop van je leven hebt aangeleerd, los durft te laten. Je denkt dan minder in termen van ‘goede’ en ‘slechte’ producten, maar je streeft naar een gezonde basis. Je gebruikt zowel je verstand als je gevoel”, legt diëtiste Femke van Liere uit aan Metro. "Als je eetdrang hebt, probeer je te voelen of het fysieke honger is, of dat het vanuit een bepaald gevoel komt, zoals verveling of onrust. Je kiest op dat moment of je iets wel of niet wilt eten.” 
Van Liere vertelt dat je af en toe best mag afwijken van je normale eetpatroon. "Het is belangrijk om te leren beoordelen hoe iets voelt. Als je iets verleidelijks wordt aangeboden, zoals bitterballen op een feestje, stel jezelf dan een paar vragen: vind ik dit erg lekker, scoort het een 9? Voegt het iets toe aan de situatie? En voel ik mij er over een half uur nog goed over? Brengt het mij dichter bij de persoon die ik wil zijn? Dit soort vragen helpt om richting te geven.”
Ze heeft ook een paar concrete tips: leer om te voelen wanneer je genoeg hebt gehad: wanneer heb je echt trek en wanneer is het lekkere trek (zoals je moeder vroeger al zei)? Ook adviseert ze om je eten goed te verspreiden over de dag, dus niet zoals de intermittent fasters enkel op bepaalde tijden eten (dat is sowieso niet gezond, schreven we eerder al). Tot slot kun je eetregels het beste zoveel mogelijk loslaten. Bepaal zelf of je die pizza of koekjes de moeite waard vindt.