Rokers en niet-rokers hebben de afgelopen paar jaar behoorlijk wat uren met een mondkapje op rondgelopen. Brengt dat voor rokers nog extra risico’s met zich mee? Dat besloten cardioloog Ignatios Ikonomidis van de Universiteit van Athene en collega’s te onderzoeken, schrijft Scientas. Conclusie: na een werkdag met mondkapje ademen rokers flink meer koolstofmonoxide uit dan zonder mondkapje. Ook lijken hun bloedvaten daar minder goed door te werken.
Aan het onderzoek namen 120 werknemers van een academisch ziekenhuis deel: veertig niet-rokers en tachtig rokers. De helft van die rokers rookte gewone sigaretten, de helft ‘rookvrije’ sigaretten (waarbij de tabak wel wordt verhit, maar niet verbrand).
Bij alle deelnemers werd een maand lang op verschillende momenten gedurende de dag gemeten hoeveel koolstofmonoxide ze uitademden: net na het slapen, na een dienst van acht uur in het ziekenhuis met mondkapje, en na acht uur zonder mondkapje. Ook deden de onderzoekers metingen die een beeld gaven van de kwaliteit van de bloedvaten van de deelnemers.
Na acht uur met een mondkapje op blijken de ‘gewone’ rokers twee keer zoveel koolstofmonoxide uit te ademen dan na acht uur zonder. Bij rokers van rookvrije sigaretten was dat verschil zelfs een factor vier, maar was de hoeveelheid uitgeademde koolstofmonoxide wel veel kleiner. Bij niet-rokers maakte het dragen van een mondkapje geen verschil voor de (kleine) hoeveelheid koolstofmonoxide die ze uitademden.