Steeds meer PFAS op Europees groente en fruit, en vooral in Nederland

gezondheid
dinsdag, 27 februari 2024 om 12:43
bijgewerkt om dinsdag, 27 februari 2024 om 14:03
anp 62749491
De hoeveelheid PFAS op Europese groente en fruit is in de afgelopen tien jaar geëxplodeerd. Vooral zomerfruit bevat veel 'forever chemicals'. En in geen enkel Europees land zit er zoveel PFAS op groente en fruit als in Nederland.
Een groep ngo's onderzocht 278.516 stalen fruit en groenten. Tussen 2011 en 2021 nam de hoeveelheid fruit waarop PFAS zat met 220 procent toe. Vooral aardbeien (37 procent in 2021), perziken (35 procent) en abrikozen (31 procent) zaten vol PFAS. Met groente is het minder erg gesteld, al bevatten met name witlof en komkommer vergelijkbare percentages PFAS als het eerdergenoemde zomerfruit. 
Opvallend genoeg bevatten fruit en groenten uit Nederland en België met 27 procent gemiddeld het meeste PFAS, gevolgd door Oostenrijk (25 procent), Spanje (22 procent), Portugal (21 procent), Griekenland (18 procent) en Frankrijk (17 procent). Er zijn resten van 31 verschillende soorten PFAS teruggevonden op fruit en groente uit de EU. De PFAS die het meest gebruikt worden in de landbouw zijn de fungiciden fluopyrame en trifloxystrobine, en insecticide flonicamide.
Gezondheidsrisico
“De continue accumulatie van PFAS in de bodem, in het water, in de voedselketen en in de cocktails die eruit voortkomen, vormen een chronisch gezondheidsrisico. Het is dringend nodig om ze te verbieden in alle voedselproducten en in dierenvoeding om de gezondheid van burgers te beschermen”, aldus de onderzoekers.
PFAS, afkorting van per- en polyfluoralkylstoffen, zijn chemische stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn en zich kunnen opstapelen in het lichaam. Ze komen voor in allerlei producten, zoals antiaanbakpannen en regenkleding. Hoe slecht de chemicaliën precies zijn voor de gezondheid, is nog onduidelijk.