Acht mythes over seks: verhoogt alcohol je libido en helpt seks tegen stress?

Liefde, relaties, geluk
maandag, 25 april 2016 om 17:05
bijgewerkt om zaterdag, 29 juni 2024 om 7:29
193403249 l normal none

Wat is waar over seks: verlaagt het je bloeddruk, word je er slimmer van? bespreekt acht mythes, zodat je voor eens en altijd goed op de hoogte bent. Dat klopt niet. Je bloeddruk gaat omhoog, maar alleen voor korte tijd en niet heel veel. Het komt dan ook zelden voor dat mensen hartaanvallen of beroertes krijgen tijdens de seks. Dat is wel waar. Na stressvolle activiteiten, zoals spreken in het openbaar, bleken mensen die kort daarvoor seks hadden gehad, een lagere bloeddruk te hebben dan degenen die minder seksueel actief waren. Ook dat klopt. Relatief kleine hoeveelheden alcohol zorgen voor een tijdelijke piek in het testosteronniveau bij vrouwen, wat hun libido verhoogt, zo schrijven onderzoekers in Nature. Dat is niet waar. Volgens wetenschappers van de London School of Economics is de donderdag het meest geschikt, omdat het stresshormoon cortisol gedurende de week oploopt en op die dag piekt.

Cortisol stimuleert sekshormonen. Ook dat klopt natuurlijk niet. Tachtig procent van de vrouwen fantaseert over seks met iemand anders dan hun partner. 98 procent van de mannen doet dat wel eens. Volgens onderzoekers van de universiteit van Maryland is dat waar, althans bij muizen.

Seks vergroot in hoge mate de aanmaak van neuronen in de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het lange termijngeheugen. Dat is helaas niet het geval. Vrouwen verbranden tijdens de seks drie calorieën per minuut, mannen vier. Met hardlopen is dat ruim drie keer zoveel. Dat valt tegen. Van de koppels boven de vijftig heeft een kwart nooit seks. Stellen tussen de 25 en 35 hebben gemiddeld acht tot negen keer per maand seks, maar dat zakt als ze twee jaar bij elkaar zijn. Dan vrijen ze nog zo'n zes keer per maand.

Bron(nen): The Guardian