Je vindt misschien hetzelfde gevoel voor humor belangrijk of een hobby die je kunt delen. Maar het zijn slechts oppervlakkige overeenkomsten. Waar het echt omgaat zijn gemeenschappelijke persoonlijke waarden, ontdekten onderzoekers.
En daarvan is er eentje in het bijzonder belangrijk: empathie, of meer precies, de waarde die ons motiveert om te handelen in het voordeel van anderen en verder te kijken dan onze eigen behoeften. Hoe meer geliefden die eigenschap delen, hoe beter de kwaliteit van de relatie is.
Het gaat eigenlijk om twee vormen van deze waarde, namelijk in brede zin, zoals de mate waarin je zorgt voor anderen, respect hebt voor de natuur en tolerantie voor verschillen. Mensen die dit hoog in het vaandel hebben staan, geven veel om het welzijn van de samenleving als geheel en het milieu. In een romantische relatie kan dit tot uiting komen in een gedeelde zorg voor sociale kwesties, een inzet voor duurzaamheid, of een diep respect voor elkaars perspectieven en achtergronden.
Ten tweede is er zoiets als welwillendheid. Dit weerspiegelt waarden als betrouwbaarheid, zorgzaamheid en nederigheid, die gericht zijn op het welzijn van onze directe omgeving, zoals familie, vrienden en geliefden. In een relatie kan het zijn dat je de behoeften van je partner boven die van jezelf stelt, emotionele steun biedt in moeilijke tijden, en offers maakt voor het welzijn van de relatie.
Gecombineerd komen de waarden in een relatie tot uiting als steun, inclusie en diepe empathie voor elkaar. Wanneer beide partners toegewijd zijn aan deze waarden, zien ze conflicten eerder als kansen om samen te groeien, dan als gevechten die gewonnen moeten worden.
Als deze waarden echter niet worden gedeeld, kan dit leiden tot aanzienlijke problemen. De ene partner kan zich ongezien of onbegrepen voelen als de ander het aan empathie ontbreekt of niet bereid is om de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Na verloop van tijd kunnen deze kleine mismatches zich opstapelen tot een groter, fundamenteel gevoel van vervreemding.