Na een relatie van vele jaren besluit je toch nog te trouwen. Een mooie bezegeling van je liefde zou je denken. Toch komt het regelmatig voor dat stellen vlak daarna gaan scheiden. Hoe kan dat?
Seksuologe Kaat Bollen geeft in Vlaamse krant Het Laatste Nieuws drie redenen. “Eerst en vooral wordt het plotseling ineens ‘écht’. Je bent niet meer elkaars minnaar of vriend, maar plots man en vrouw. En dat brengt zeker op papier toch ook wat extra verplichtingen met zich mee en voor sommigen is dat mentaal wel wat. Het is anders om getrouwd te zijn dan bijvoorbeeld gewoon verloofd. Vaak voelt dat nog veel lichter aan. Getrouwd zijn voelt serieus en volwassen aan en daar komt van alles bij kijken.”
“Daarnaast zie ik vaak dat mensen gaan trouwen met het idee van: ‘laten we het eens proberen, misschien brengt het ons dichter bij elkaar’. Net zoals dat sommige mensen een baby krijgen om hun huwelijk te redden, gaan andere mensen ook trouwen om hun relatie opnieuw leven in te blazen”, denkt Kaat. “Wanneer er ontrouw is, zien we dat koppels in een lange relatie vaak toch nog de stap zetten om te trouwen omdat één van beide partners toch nog officieel zijn trouw wil uitspreken. Dat is vaak één van de hoofdredenen: mensen willen hun relatie redden”, stelt Kaat.
“De laatste reden is dat koppels van project tot project gaan leven," aldus Kaat. Eerst is er de verliefdheid, dan volgen de verbouwing van een huis, kinderen en dan zijn de projectjes op. "Wanneer het koppel dan merkt dat de projectjes hen verbonden, dan kan een bruiloft een nieuw project zijn à la ‘dit hebben we nog niet gedaan’. Maar dan kom je uiteindelijk op een punt dat je alles hebt afgewerkt, en zijn er geen projectjes meer. Dan stellen ze zichzelf de vraag: ‘En nu dan?’ en vaak wordt er dan geconcludeerd dat er niets meer is en dat de relatie eigenlijk op is,” besluit Kaat.