De Duitse therapeute Tina Steckling ziet hoe vaak mensen aan zichzelf gaan twijfelen als een relatie wordt verbroken of als 'die ene' zelfs geen relatie wil beginnen. "Vaak zien we dat als een aanval op onze eigenwaarde. Wat we daarna vooral willen is zo snel mogelijk van de pijn af, van dat liefdesverdriet af", zegt ze tegen de Suddeutsche. "Op de korte termijn is ontsnappen aan de pijn goed. Het helpt echter maar voor korte tijd.
De klassieker is om dronken te worden met vrienden na een relatiebreuk. Dat is niet erg om de moeilijke gevoelens te doorstaan. Maar je neemt daarmee afstand van je eigen emoties. Als je niet voldoende om jezelf geeft, is verdringen een manier om niet te gaan twijfelen aan jezelf en die sombere gevoelens weg te krijgen.
Maar dat maakt het lastig om een authentieke diepe emotionele relatie met iemand op te bouwen en om echt contact met iemand anders te hebben."
Volgens Steckling komen we in relaties onvermijdelijk tegen wat we in onze jeugd hebben geleerd over contact maken. Als we toen geleerd hebben ons af te schermen voor te diepe emoties, blijven we dat doen. Tot we leren dat het ook anders kan.
"Het klinkt misschien bombastisch, maar het begint met een beetje meer van jezelf houden. Degenen die zichzelf kennen en begrijpen, toegeeflijk kunnen zijn en goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben een enorm voordeel als het gaat om liefdesrelaties. Het zou echt geweldig zijn als koppels aan het begin van hun relatie een relatietherapiesessie zouden hebben - en niet alleen nadat de boel ontspoord is. Dan zou elke partner een soort handleiding voor de ander hebben, wetende van hun patronen en kwetsbaarheden."