Zit je thuis te verpieteren? Een nieuwe
smartphone voelt aan dat je down bent en vraagt je te bellen of geeft je het advies iets te gaan ondernemen met vrienden. De smartphone herkent depressieve symptomen door allerlei gegevens te combineren, zoals de mate van activiteit (via een accelerometer), de sociale context en de sfeer. Als je een tijd niet aan het bellen of mailen bent op momenten dat je dat normaal gesproken wel zou doen, ben je misschien wel aan het piekeren.
Het is nog even toekomstmuziek maar Amerikaanse onderzoekers zijn hard op zoek naar mobiele en virtuele technologie om depressies te behandelen. De telefoon maakt de traditionele wekelijkse therapiesessies overbodig en biedt nieuwe (en goedkopere) methoden om mensen te helpen.
Zo is er al een virtuele therapeut die depressies probeert te voorkomen bij tieners door sociale vaardigheidstrainingen te geven. Een potje pillen herinnert je eraan dat je je antidepressiva nog moet nemen, registreert bijwerkingen en waarschuwt je behandelend arts als de dosis aangepast moet worden. Ook is er een virtueel sociaal network om mensen die kanker gehad hebben te helpen met het verwerken van hun ervaringen.