Alle fabels over de zomertijd op een rij: Stoppen graag!

Mootz
door Admin
zaterdag, 24 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Electriciteitsbedrijf Tennet rekende het deze week nog eens voor: De zomertijd spaart amper energie. Paar Euro per jaar per huishouden. 't Weegt niet op tegen de overlast. En was dat argument van de energiebesparing maar het enige fabeltje over de zomertijd...
Waarom géén zomertijd? - 't Is goed niet voor de horeca. Je hoort wel: "Mensen zitten langer op een  terrasje en nemen een extra biertje." Onderzoek laat zien dat het nauwelijks iets uitmaakt in de omzet. - Het verstoort de natuur en de nachtrust van de dieren (de Partij voor de Dieren heeft over wel gekkere onderwerpen vragen-aan-de-minster gesteld). Dieren raken in de war. Melkkoeien zijn ontregeld. Veehouders zijn er dus ook tegen. - Ook het bioritme van de mens raakt van slag. KInderen worden op de verkeerde tijd wakker. Zweeds onderzoek laat zelfs een verhoogd aantal hartaanvallen zien. - Reizigers ontregeld. Internationale reizigers hebben er helemaal een pesthekel aan omdat bijvoorbeeld in de VS een andere invoerdatum geldt dan in Europa. Ineens vertrekt je vliegtuig op een andere tijd. Voor de planners van vliegmaatschappijen is de zomer/wintertijd een nachtmerrie.
- Minder auto-ongelukken door langer licht in de avondspits? Dat blijkt nergens uit. - Omdat het zo hardnekkig is nog 1x het argument van de energiebesparing: Het wordt later donker dus hoeven we minder lamplicht te gebruiken, hoor je dan weer. Ja, maar overdag moet de airo langer aan. Het spaart dus geen energie. En 's ochtends branden de lampen langer. Toch? Een optimistisch Amerikaanse rapport komt op zijn allerbest op een besparing van enkele honderdsten van 1 procent.
Is dat 't waard? Wie alle argumenten afweegt, weet wel hoe laat het is: Stop dus met die onzin.
--------------------------------------------------------------
Elk half jaar weer in de war? Wanneer gaan we nu ook alweer een uur vooruit en wanneer achteruit? Er zijn legio ezelsbruggetjes.
Bijvoorbeeld: het wordt zomer, de stoelen gaan naar buiten, dus de klok gaat naar voren. 's Winters gaan de stoelen terug naar binnen, dus ook de klok gaat terug. Andere bruggetjes kijken naar het Engels. In de lente - spring - 'springt' de klok naar voren, in de herfst - fall - 'valt' de klok naar achteren. Maar waarom naar het Engels kijken als onze taal ook een elegante ezelsbrug biedt? In het voorjaar gaat de klok vooruit. Meer hoef je niet te onthouden.)(Met dank aan Elsevier)