We hebben het de laatste tijd aan den lijve kunnen ondervinden: het klimaat is van slag. En flink ook. Klimaatwetenschappers luiden opnieuw de noodklok. Als we niet onmiddellijk in actie komen wacht ons een sombere toekomst, klinkt het.
In het nieuwste rapport worden 31 parameters geanalyseerd, waaronder de uitstoot van broeikasgassen, veranderingen in de oppervlaktetemperatuur, het verlies van ijsmassa op de polen en de achteruitgang van regenwoud in het Amazonegebied, maar ook het bbp in verschillende landen en toegekende subsidies voor fossiele brandstoffen.
Volgens de onderzoekers gaat het nog veel slechter dan twee jaar geleden, toen het rapport ook al verscheen. In meer dan de helft van de categorieën werden nieuwe records gevestigd. Zo was de uitstoot van broeikasgassen nog nooit zo hoog en zit de dikte van het gletsjerijs op het laagste punt in 71 jaar. Ook was de lucht nog nooit zo vervuild. Eerder werd al bekend dat een kritiek punt in het Amazonegebied is overschreden: het regenwoud stoot er meer CO2 uit dan het absorbeert.
“De snelheid van de veranderingen die we doorvoeren is essentieel en een nieuw klimaatbeleid moet deel uitmaken van de herstelplannen na de coronacrisis", klinkt het. "Anders dreigt een onnoemelijk lijden."
Earth Overshoot DayVandaag is het ook Earth Overshoot Day, de dag waarop de mensheid alle hulpbronnen die de aarde in een jaar kan produceren heeft opgebruikt. Vorig jaar, in coronatijd, was deze dag vier weken later, maar nu is het weer op precies dezelfde dag als in 2019. Het betekent dat we weer net zoveel CO2 uitstoten en bomen kappen als voor de coronacrisis. En dat we 1,7 aardes nodig hebben om aan onze behoeftes te voldoen.