Barbara Baarsma pleitte in een podcast van BNR voor een maximaal CO2-budget voor iedere Nederlander. De Rabo-econoom en D66-prominent krijgt - na corona - opnieuw flinke kritiek om haar elitaire gedachtegoed. "Rijken wentelen problemen af op de armen."
Even ter herinnering: Baarsma was in de coronacrisis lid van Herstel-NL, een groep die ongevraagd advies gaf over de coronamaatregelen. De leden, onder wie ook oud-CPB-directeur Coen Teulings, beweerden dat het wel meeviel met het aantal coronadoden en dat we ouderen en kwetsbaren maar moesten isoleren, zodat de samenleving open kon. Baarsma stapte uit de groep toen het te heet onder de voeten werd.
CO2-budgetIn de klimaatcrisis laat ze zich nu opnieuw niet van haar meest menslievende kant zien. Ze vindt dat er een CO2-budget moet komen voor elke Nederlander, maar er mag onderling geruild worden. "Iemand die niet wil vliegen, omdat die daar bijvoorbeeld geen geld voor heeft, die verkoopt aan mij uitstootrechten, zodat ik wel kan vliegen. Zo kunnen mensen met een smalle portemonnee ook iets verdienen aan vergroening”, aldus Baarsma, die ook meeschreef aan het verkiezingsprogramma van D66.
Op social media was de kritiek niet van de lucht. Ze is al de hele dag trending. "Dit is zo denigrerend en vernederend", klinkt het onder meer op Twitter. "De paupers mogen een centje erbij zodat de elite kan blijven vliegen", schrijft een ander. En: "Barbara Baarsma zou een reden moeten zijn om je geld weg te halen bij de Rabobank."
Gevaar voor democratieOok experts vinden Baarsma's plannen ridicuul. Jurist Lucas Bergkamp, specialist in Europese milieuwetgeving, noemt ze in de Telegraaf een 'direct gevaar voor onze vrijheid en democratie'. "Als de staat wil controleren of mensen zich aan hun CO2-plafond houden, zul je volledig inzicht moeten geven in je doen en laten. Dat betekent een enorme greep op het individu. Zal de staat ons tot andere keuzes dwingen?”
Transitieprofessor Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit reageert eveneens negatief in de krant: "Rijke mensen kunnen het dan afkopen en zo toch min of meer hun gang gaan.” Energieprofessor David Smeulders: "Wie gaat het allemaal controleren, de banken zeker?” Volgens hem kunnen 'de rijken de problemen afwentelen op de armen’.
Mensen, Niet vergeten he! Barbara Baarsma is niet alleen van de Rabobank maar ook een prominent D66 lid.
— slaghoedje (@slaghoedje) August 2, 2022
De partij die sowieso niets met Nederland en haar burgers heeft. #d66 #BarbaraBaarsma #rabobank
Neoliberalisme 2.0. Vreselijk verhaal van #barbarabaarsma (directeur van #rabobank carbon bank, DE bank van het mestoverschot). In plaats van eerlijker delen mogen de rijke(ren) alles uitstoten en vervuilen en de armen moeten het doen met wat overblijft.https://t.co/48GyynNcW4
— Leo de Kleijn (@ldekleijn) August 2, 2022
#BarbaraBaarsma zou één van de redenen moeten zijn om jouw geld of rekening weg te halen bij de #Rabobank https://t.co/GLu8bYkJOf
— Jan Huygen in de Ton (@deDenker2) August 2, 2022
Morgen weer lekker varen met mijn V8 200 PK. Is er nog ergens een arme sloeber waar ik wat #CO2 punten van kan overnemen voor een zacht prijsje? ?#BarbaraBaarsma pic.twitter.com/Vw0BfGpniP
— EvertOostdam (@EvertOostdam) August 2, 2022
#Tweedeling #BarbaraBaarsma Walgelijke manier van denken. Mensen die geen geld hebben om te vliegen, kunnen hun CO2-rechten verkopen aan rijke stinkerds. Zoals rijken zich vrij kochten om niet in een oorlog te hoeven vechten. En armen bijbaantjes moeten stapelen bij rijken. ? https://t.co/JSQW3eWOQe
— Ineke Kouwenhoven (@IKouwenhoven) August 2, 2022
Grondrechten van burgers als handelswaar. Dat is feitelijk wat de Rabobank hier bij monde van #BarbaraBaarsma betoogt. Stuitend.
— Ben Arends (@BenArends040) August 2, 2022
#BarbaraBaarsma is alle schaamte voorbij:
— Jan Ooms (@JanOoms9) August 2, 2022
De paupers mogen een centje erbij zodat de elite kan blijven vliegen.@Rabobank https://t.co/iT0wgqZTN3
Bron(nen): De Telegraaf