Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de productie van warmtepompen veel slechter voor het milieu is dan tot nu toe gedacht. Onder de streep blijft het een goede investering vanwege de forse CO2-besparing, maar de bouw komt mogelijk in de problemen.
De Nationale Milieubelasting Database (NMD) heeft de milieu-impact berekend van de elektronica en het koudemiddel in warmtepompen. En dat maakt nogal uit: de NMD, die milieuberekeningen maakt voor de bouwsector, komt tot de conclusie dat de productie van warmtepompen daardoor elf keer schadelijker is dan gedacht.
Dit is wel buiten de besparing van de CO2-uitstoot gerekend. Warmtepompen stoten 30 tot 55 procent minder CO2 uit dan cv-ketels. En dat aandeel zal alleen maar toenemen naar mate we meer duurzame stroom opwekken.
Maar op dit moment maakt dat voor de milieueisen van nieuwbouw niets uit. Bouwmaterialen en ook warmtepompen krijgen een score voor de hoeveelheid milieuschade die ze veroorzaken. Alles bij elkaar moeten ze onder een bepaalde grenswaarde blijven. Dat wordt ineens een stuk lastiger als die warmtepompen veel schadelijker zijn.
Warmtepompen vormden eerst nog 1 tot 5 procent van de milieubelasting, maar dat zou nu 16 tot 37 procent worden. En de eisen gaan vanaf 2025 waarschijnlijk nog strenger worden.
Wat de gevolgen gaan zijn is onduidelijk. Tot 1 mei verandert er nog niets, maar er zal wel een wijziging van de milieueisen moeten komen.
Bron(nen): De Volkskrant