Als de aarde twee graden opwarmt, wordt een gebied zo groot als de Verenigde Staten te heet voor mensen om te overleven. Voor 60-plussers is het risico nog groter: meer dan een derde van het aardoppervlak wordt dan voor hen onbewoonbaar tijdens extreme hitte.
Dit blijkt uit een nieuwe analyse van King's College London, gepubliceerd in Nature Reviews Earth and Environment. De onderzoekers waarschuwen dat bij de huidige koers deze temperatuurstijging al halverwege deze eeuw bereikt kan worden.
Volgens de wetenschappers is er sprake van een kantelpunt. Bij twee graden opwarming verdrievoudigt het gebied waar het menselijk lichaam geen veilige temperatuur meer kan handhaven, naar zes procent van het landoppervlak. Dit geldt zelfs voor gezonde jongvolwassenen tussen 18 en 60 jaar.
De gevolgen zijn nu al zichtbaar. Sinds 2000 vielen er meer dan 260.000 doden door hittegolven. De dodelijkste gebeurtenissen waren de Europese hittegolven van 2003 en 2022, met respectievelijk 72.000 en 62.000 slachtoffers, en de Russische hittegolf van 2010 die 56.000 levens eiste.
Bij een nog sterkere opwarming van vier tot vijf graden wordt het scenario ronduit apocalyptisch. Dan krijgt zestig procent van het aardoppervlak regelmatig te maken met oncompenseerbare hitte. Dit betekent dat het menselijk lichaam de warmte niet meer kan reguleren, zelfs niet in de schaduw met wind en voldoende water.
De regio's die het meeste risico lopen zijn de Sahara en Zuid-Azië. Alleen de noordelijke breedtegraden en enkele gematigde zones blijven gespaard van deze extreme omstandigheden.
Het jaar 2023 was het eerste waarin de gemiddelde temperatuur 1,5 graad boven het pre-industriële niveau uitkwam. De wetenschappers zeggen dat het cruciaal is om verdere opwarming te beperken en gemeenschappen te helpen zich aan te passen aan de toenemende hitte.
Bron: Eurekalert