Bomen zijn minder nuttig in de strijd tegen klimaatverandering dan wetenschappers dachten. Groeiende bomen nemen veel CO2 op, maar oude koude bossen veel minder.
Bomen nemen CO2 op via hun bladeren en zetten dat via fotosynthese om in suiker, die ze gebruiken om te groeien. Tot nu toe gingen klimaatmodellen ervan uit dat bomen harder groeien naar mate er meer CO2 in de lucht zit.
Maar de nieuwe studie die donderdag in Science verscheen, toont aan dat dit lang niet altijd zo is. Vooral in oude bossen in koude, droge gebieden blijft de groei achter bij het CO2-gehalte in de lucht.
De internationale groep wetenschappers baseert de conclusies op 78 studies die de uitwisseling van CO2 tussen atmosfeer en bos lange tijd volgden, schrijft NRC. Daarnaast verzamelden ze data van boomgroei in nabijgelegen gebieden.
Het is niet de eerste studie die aantoont dat bomen waarschijnlijk minder CO2 opnemen dan gedacht. Begin mei schreven wetenschappers al in Science dat CO2 minder invloed had op de groei van tropische bossen in West-Afrika dan gedacht. Water en bosbranden hadden veel meer impact. Ook deze auteurs, onder anderen een Amsterdamse en een Wageningse onderzoeker, stelden dat de CO2-opname van bomen in de klimaatmodellen naar beneden moet worden bijgesteld.
Bron(nen): NRC