Bonaire komt in grote problemen als de zeespiegel verder stijgt. Een vijfde van het eiland dreigt aan het eind van deze eeuw door de zee te worden opgeslokt.
Dat blijkt uit onderzoek van de VU in opdracht van Greenpeace. Alleen als de opwarming beperkt blijft tot 1,5 graden valt de schade mee, maar stijgt de temperatuur met 4,4 graden, het slechtste scenario, dan verdwijnt hoofdstad Kralendijk in zee, net als het laagst gelegen zuidelijke deel van het eiland.
Ook het koraalrif, dat Bonaire nu beschermt tegen overstromingen, wordt afgebroken. Dat is bovendien schadelijk voor het duiktoerisme waar het eiland veel geld aan verdient. Verder neemt het aantal overstromingen door stormen sterk toe.
"De Nederlands Caribische eilanden, waaronder Bonaire, zijn tot nu toe het ondergeschoven kindje geweest van het Nederlandse klimaatonderzoek. Dit rapport is een belangrijke eerste stap om daar verandering in te brengen", zegt Pieter van Beukering, hoogleraar Milieueconomie en directeur van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) tegen de NOS.
Het is belangrijk dat het eiland in actie komt om zichzelf te beschermen tegen de opkomende zee.