Coronavirus treft gebieden met intensieve veehouderij veel zwaarder

Klimaat, natuur en milieu
vrijdag, 01 mei 2020 om 9:48
welingelichtekringen header 1

Meer besmettingen, meer ziekenhuisopnames en veel meer doden, het coronavirus slaat harder toe in Oost-Brabant en Noord-Limburg, gebieden met veel intensieve veehouderij. De slechte luchtkwaliteit zou mogelijk de oorzaak zijn.

Landbouwminister Carola Schouten heeft het RIVM gevraagd om onderzoek te doen naar een eventueel verband tussen de luchtkwaliteit in die regio's en de impact van het coronavirus.

FijnstofMaastrichtse hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck legt uit in het AD: "De concentraties fijnstof, stikstof en ammoniak, zijn precies in gebieden met veel besmettingen het hoogst. Dat zijn ook exact de gebieden waar het meeste vee zit. Op basis daarvan kun je niet meteen zeggen dat er een causaal verband is. Maar als je ziet dat luchtvervuiling en veel besmettingen wereldwijd in meer gebieden samengaan, wordt zo’n verband wel waarschijnlijker.”

Oost-Brabant"Mensen in het oosten van Brabant worden ook nu weer ernstiger ziek dan elders. Het is té toevallig, alles bij elkaar”, zegt Jos van de Sande, voormalig hoofd infectiebestrijdingen van GGD Hart van Brabant. Hij deed eerder onderzoek naar Q-koorts die deze regio ook hard trof. "Op de een of andere manier lijken de luchtwegen van mensen in deze gebieden meer aangetast. Er zijn grote vraagtekens, en die moeten weggenomen worden.”

Twee derde van alle varkens en ruim veertig procent van alle kippen in Nederland leeft in Noord-Brabant en Limburg. Oost-Brabant is de meest veedichte regio van Europa volgens Hagar Roijackers, Statenlid voor GroenLinks in Brabant. Ook zit er veel industrie en zijn er veel snelwegen.

WereldwijdWereldwijd wordt er een relatie opgemerkt tussen luchtkwaliteit en de ernst van de corona-uitbraak. Zowel in Italië als in Spanje en Duitsland is er veel luchtvervuiling in de zwaarst getroffen regio's. De Wereldbank en de Vrije Universiteit van Amsterdam stellen zelfs in een net uitgebracht rapport dat wanneer de concentratie fijnstof met 20 procent stijgt, het aantal coronaslachtoffers in een Nederlandse gemeente bijna verdubbelt.

"Het is interessant dat de onderzoekers aannemelijk maken dat niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Italië en Spanje besmetting eerder gerelateerd lijkt te zijn aan luchtvervuiling dan aan dichtheid van de bevolking”, zegt Van Schayck. Maar vooralsnog is niet vastgesteld dat luchtvervuiling de oorzaak is van een ernstigere uitbraak van het coronavirus, maar het is wel zeker het onderzoeken waard.

Bron(nen): AD