De eikenprocessierups steekt weer de kop op: wat kun je er zelf tegen doen?

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 15 april 2024 om 10:28
anp 478123337

De lente is weer begonnen. Dat betekent helaas ook dat de eikenprocessierups weer tevoorschijn komt en zijn brandende haartjes laat wapperen in de wind. Waar moet je op letten?

Je kunt beter niet zelf ten strijde trekken tegen de mormels. Grote kans dat je in aanraking komt met de brandhaartjes en dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Je kunt uitslag krijgen over je hele lichaam, bestaande uit rode blaasjes of bultjes, die enorm jeuken. De jeuk kan wekenlang aanhouden. Bij inademing van de haartjes kan kortademigheid en een branderig gevoel optreden in de keel.

Plak geen dubbelzijdige tape op de boomstam om ze dwars te zitten. Daardoor jaag je mogelijk rupsen, vlinders en kleine vogels de dood in.

Lichaam reageert steeds heftiger

Nog een reden om de bestrijding aan de professionals over te laten: elke keer dat je in contact komt met de brandhaartjes, is de allergische reactie heftiger. “De eerste keer dat je met de haartjes in aanraking komt, heb je een beetje jeuk”, vertelt entomoloog Sylvia Hellingman, die al jarenlang onderzoek doet naar de rups, tegen Quest.

“De tweede keer wat meer, en uiteindelijk reageert je lichaam er steeds heftiger op. Iemand van het Kennisplatform Processierups is zo vaak met de haartjes in contact gekomen, dat hij een dodelijke allergie heeft opgelopen. Hij mag nooit meer in de buurt van eiken komen. Maar dat zijn wel de zeldzame gevallen.”

Biologische oplossingen

Gemeentes bestrijden de 'jeukrupsen' door ze op te zuigen, weg te branden of preventief te spuiten met gif. Vooral aan de laatste twee methodes kleven veel nadelen. Biologische oplossingen zijn beter voor mens en natuur. Zo spuit de gemeente Enschede de eikenbomen in met piepkleine aaltjes, die zorgen voor 40 tot 60 procent minder eikenprocessierupsen. Daarna volgt een behandeling met specifieke bacteriën, die ook met grote kracht in de boom worden gespoten.