Een megastudie naar elke gletsjer op aarde toont verwoestende trend

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 29 april 2021 om 12:50
158079567
Overal ter wereld smelten de gletsjers en in de afgelopen twintig jaar is het tempo waarin dat gebeurt alleen maar toegenomen. Dat blijkt uit een grote studie naar bijna elke gletsjer op aarde.
Gletsjers verliezen massa doordat het ijs smelt, maar ook door andere processen, zoals sublimatie waarbij ijs direct verdampt, en afkalving waardoor grote stukken ijs afbreken en in zee belanden, aldus de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
Het onderzoeksteam, wier studie in vakblad Nature verscheen, gebruikte satellietbeelden en andere luchtfoto's om meer dan 217.000 gletsjers te onderzoeken. Ze ontdekten dat de gletsjers samen tussen 2000 en 2019 gemiddeld 293,7 miljard ton aan ijs per jaar verloren. Ongeveer 21 procent van de stijging van de zeespiegel in die periode is het gevolg van het smeltende ijs, aldus de onderzoekers.
En sinds 2000 gaat het steeds sneller. Ieder jaar verdwijnt er gemiddeld weer 52,8 miljard ton meer dan het jaar ervoor, wat ook kan verklaren waarom het zeeniveau steeds harder stijgt. Opvallend is dat de gletsjers niet overal even snel verdwijnen. Zo smolt het ijs steeds sneller op Alaska en in het westen van Canada, maar vertraagde het proces juist in IJsland, Scandinavië en het zuidoosten van Groenland.
Tot nu toe was het smelten van de gletsjers op aarde enkel in kaart gebracht binnen grote bandbreedtes. Door ze vrijwel allemaal te bestuderen, konden onderzoekers veel preciezer vaststellen hoeveel ijs er is verdwenen.
Bron(nen): Science Alert