Het Aralmeer in Oezbekistan is een van de grootste meren ter wereld. Of beter gezegd: was. Van het meer is nog maar een kwart over.
Aan het begin van de 20ste eeuw was het meer nog 450 kilometer lang en 290 kilometer breed. De diepte was maximaal 69 meter. De uitdroging ervan wordt beschouwd als een van de grootste milieurampen van deze tijd.
"Iedereen zei dat het miljoenen jaren zou duren voor het meer opgedroogd is, maar het is uiteindelijk heel snel gegaan", vertelt een oud-visser. Een aantal scheepjes ligt treurig op het droge.
Een boerin vertelt hoe de lokale bevolking afhankelijk is van het water in het meer. Het water werd jarenlang gebruikt voor de landbouw. Maar door klimaatverandering is het waterpeil snel gedaald.
Op beelden van RTL Nieuws is te zien dat het meer in 1984 nog vol water zat. In 2020 is er nog maar een fractie van over.
Het vissen en jagen, waar de bevolking zich mee bezighield, kan bijna niet meer, want door het gebrek aan water hebben niet alleen vissen geen ruimte meer, maar is er ook veel minder water voor de vogels.