Het is vandaag 5 graden boven nul op de Noordpool. Normaal is het er rond deze tijd ongeveer -25 graden. Het is alsof het half maart dagenlang 40 graden is in Nederland. 'Uniek en zorgelijk'.
"Ik denk dat we in de jaren 30 van deze eeuw voor het eerst aan het eind van de zomer een ijsloze Noordpool gaan meemaken", vertelt Maurice Middendorp van Buienradar aan RTL Nieuws. "Morgen bereiken we een piek van bijna 30 graden warmer dan normaal gesproken in maart."
Dit soort temperaturen zie je soms wel in de zomer op de Noordpool, omdat het dan 24 uur per dag licht is, zegt Middendorp. "Je moet het zien als een dag in maart in Nederland waarop het 35 tot 40 graden is in plaats van 10. Het is heel uniek en apart dat dit in het vroege voorjaar gebeurt. Deze temperaturen zijn nog nooit gemeten in maart. Dit is zorgelijk."
Airco van de aardeRedenen voor de recordtemperaturen zijn een lagedrukgebied bij Oost-Canada en de Verenigde Staten en de geleidelijke opwarming van de Atlantische Oceaan. "Daardoor kan lucht die over de Atlantische Oceaan naar de Noordpool stroomt minder snel afkoelen. En die lucht is in een mum van tijd op de Noordpool terechtgekomen."
Al vanaf januari van dit jaar is het gemiddeld 5 tot 10 graden te warm op de Noordpool. Het gevolg is dat meer ijs eerder smelt, en dat het langer duurt voordat het ijs weer aangroeit. En dat is slecht voor de functie van de Noordpool als een soort airco van de aarde. Middendorp: "De Noordpool warmt sneller op dan de rest van de wereld. Het ijs reflecteert zonlicht voor 90 procent. Maar als het ijs weg is, ligt er op de Noordpool water. Dat absorbéért zonlicht voor 90 procent. Daardoor warmt het water op, smelt het ijs sneller, en heb je weer meer water. Zo zorgt het smelten van de Noordpool voor opwarming van de aarde."