Heel veel dieren lijden en sterven bij dierproeven terwijl het niets oplevert. De meeste medische experimenten met dieren hebben geen nut: ze leiden niet tot een succesvolle behandeling van zieke mensen. Ook wordt een groot deel van de proeven niet goed uitgevoerd, waardoor veel dieren - zoals muizen, konijnen en apen - onnodig sterven. Daar is zijn onderzoekers van Radboudumc Nijmegen, UMC Utrecht en Netherlands Heart Institute achter gekomen en het AD schrijft er over. Meestal werkt iets bij dieren wel en blijkt het bij mensen niet te werken. Tot 85 procent van alle testen van nieuwe medicijnen en behandelingen levert géén effect op bij mensen, terwijl eerder bij dieren wel resultaat werd geboekt.
,Onderzoek wordt dan onnodig herhaald, waardoor nog meer dieren lijden en sterven", zegt Mira van der Naald van UMC Utrecht tegen het AD. ,,Het is een vicieuze cirkel."
In 2016 werden in Nederland zo'n 450.000 dierproeven uitgevoerd op vooral muizen en ratten, maar ook op kippen, vogels, varkens en konijnen . Bijna 90 procent van de proefdieren overleeft het niet: deze dieren sterven door de testen of ze worden afgemaakt. Meestal voor niks
Bron(nen): AD