De bodem van het Chembarambakkam-reservoir is gebarsten, kurkdroog en oververhit. Zo'n 25 kilometer verderop in de Indiase stad Chennai zitten miljoenen mensen bijna zonder water.
Water brengen met vrachtwagens Dit reservoir en nog drie andere voorzien de zesde stad van India normaal gesproken van water, maar ze zijn allemaal bijna droog. De stad kampt met een acuut watertekort, zegt Jayaram Venkatesan, een activist in Chennai. Doordat het niet lukt om genoeg regenwater te verzamelen én omdat het grondwaterpeil extreem laag staat, heeft de overheid in de staat Tamil Nadu de grootste moeite om de inwoners van voldoende water te voorzien.
Omdat de reservoirs zijn opgedroogd wordt het water nu direct met vrachtwagens naar de stadswijken gebracht. Iedere dag hebben honderdduizenden inwoners geen keus dan uren lang in de gloeiendhete zon te wachten tot ze aan de beurt zijn om hun flessen, tanks en kannen te vullen met water.
Hotels dicht Hoteleigenaar Suresh Subburaman heeft moeite om zijn hotel open te houden. "Eerder werd het water nog iedere dag thuis gebracht. Nu komt het nog maar elke drie tot vier dagen. We slaan het water op in een kleine tank of in 20 liter-bakken," vertelt Subburaman aan CNN. Een andere hoteleigenaar laat weten: "In de regio van Chennai zijn veel hotels en restaurants gesloten, omdat we niet voldoende water kunnen krijgen en de vraag is groot."
Droogte jaarlijks terugkerend probleem Droogte is in India ieder jaar een groot probleem, maar dit jaar viel het watertekort samen met een gigantische hittegolf. Steden hebben moeite om aan water te komen en de verwachting is dat het nog erger wordt. "Grondwaterbronnen drogen ieder jaar sneller op," vertelt Jyoti Sharma, voorzitter van een Indiase organisatie die zich op watervoorziening richt. "Het wordt steeds meer een India breed probleem. Bangalore, Chennai, Mumbai, Delhi, ze komen allemaal in het nieuws om dezelfde reden: het water is op."
Slechts een kwart van de Indiase huishoudens heeft thuis drinkwater. Jaarlijks overlijden 200.000 mensen in het land door onvoldoende of niet schoon water.