Ons voedsel is te goedkoop. Het milieu en de boeren zijn daar de dupe van. Dat moet anders vindt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze presenteert vandaag een plan om de Nederlandse agrarische sector om te vormen tot 'kringlooplandbouw'. "De laatste decennia was het adagium dat we voldoende voedsel moesten produceren om alle monden te voeden’’, zegt Schouten in een interview met het AD. "Mijn nieuwe adagium is dat we voedsel produceren met een zo klein mogelijke belasting voor de leefomgeving. Dus met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat.’’ Volgens Schouten kan ons eten best een beetje duurder worden. "In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden.’’ Het gevolg is dat boeren vaak weinig verdienen. Daarnaast worden natuur en milieu zwaar belast. "De ironie is dat consumenten meer voedsel zijn gaan verspillen, juist omdat het zo goedkoop is’’, zegt Schouten. "Ik kan niet uitsluiten dat de consument meer gaat betalen. Dat is de prijs voor voedsel dat meer in balans met de omgeving wordt geproduceerd. Daarvan profiteert uiteindelijk iedereen.’’
Ze vindt het logisch dat de prijzen omhoog gaan. "Nu ligt het risico te veel bij de boer. Als aan voedsel hogere eisen worden gesteld, onder meer voor dierenwelzijn, is het terecht dat daar een hogere vergoeding tegenover staat.’’