Luchtvaart veroorzaakt niet alleen veel CO2-uitstoot, maar ook een enorme afvalberg

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 30 september 2024 om 9:30
anp 482865340
Vliegen is een van de kwalijkste dingen die je kunt doen voor het klimaat. Daarbij denk je vooral aan de hoeveelheid CO2 die het vliegtuig veroorzaakt, maar er is nog een ander probleem: afval.
De wereldbevolking vliegt al maar meer. Dit jaar komt het aantal passagiers waarschijnlijk uit op tegen de 5 miljard. Die moeten allemaal maaltijden hebben, kussentjes, dekentjes en oordopjes. En zodra ze uit het vliegtuig stappen, wordt dit allemaal weggegooid.
De afvalberg die de luchtvaart veroorzaakt is even zwaar als 600.000 olifanten, schreef de NOS afgelopen weekend. Het komt neer op 3,6 miljoen ton afval. Het ergste: 18 procent daarvan bestaat uit niet-gebruikte maaltijden.
Een doorn in het oog zijn ook de koptelefoontjes die je iedere keer weer krijgt, omdat het nog steeds niet lukt om je eigen draadloze oordopjes te koppelen aan het systeem in het vliegtuig. Tientallen miljoenen exemplaren komen na eenmalig gebruik in de verbrandingsoven terecht.
Meer recyclen
Ook Schiphol krijgt met grote hoeveelheden afval te maken. "Uit vliegtuigen halen we zo'n 3000 ton op", zegt Denise Pronk van de luchthaven tegen de NOS. "Als je kantoren en terminals meetelt, gaat het om 13.000 ton. Je moet denken aan etensbakjes, koffiebekertjes, flesjes, blikjes, papier. Door afval beter te scheiden, hopen we uiteindelijk minder afval te hebben en meer te recyclen. Dan hoeft het niet verbrand te worden."
Vliegmaatschappijen proberen ook beter in te schatten hoeveel maaltijden ze nodig hebben, zodat er minder wordt verspild, maar ondanks verwoede pogingen lukt het nog niet om de hoeveelheid afval substantieel terug te dringen.