Luchtvervuiling China weer op niveau van voor corona. En Europa volgt

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 03 juni 2020 om 14:01
hh 410171325

Het was zo ongeveer het enige lichtpuntje van de coronacrisis: de lucht was een stuk schoner. Helaas is het effect maar van korte duur. In China is de luchtvervuiling alweer op het oude niveau en wetenschappers waarschuwen dat Europa snel zal volgen.

De lockdowns zorgden over de hele wereld voor een forse afname van luchtvervuiling. Doordat er veel minder verkeer was en de industrie deels stil kwam te liggen, klaarde de lucht op. Een fijne bijkomstigheid aangezien luchtvervuiling jaarlijks wereldwijd tot 8 miljoen voortijdige sterfgevallen leidt. Ook zijn er aanwijzingen dat smerige lucht het verloop van Covid-19 verergert.

Experts roepen dan ook op tot actie om de lucht schoner te houden door bijvoorbeeld betere fiets- en wandelpaden in de grote steden. Dat heeft in China nog niet tot resultaten geleid. Uit data van het Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) blijkt dat de concentraties fijnstof (PM2,5) en stikstofdioxide (NO2) in China alweer op hetzelfde niveau zitten als een jaar eerder. Op het hoogtepunt van de lockdown was er 34 procent minder PM2,5 in de lucht en 38 procent minder NO2.

"De snelle toename van de luchtvervuiling en steenkoolconsumptie in heel China is een vroege waarschuwing hoe het herstel van een op fossiele brandstoffen draaiende industrie eruit ziet," aldus de belangrijkste analist van Crea, Lauri Myllyvirta. "Sterk vervuilende industrieën herstellen sneller van de crisis dan de rest van de economie," klinkt het.

In Europese steden zagen we net als in China een sterke afname van de luchtvervuiling tijdens de lockdown. In steden als Londen en Parijs werden NO2-reducties van zeker 30 procent gemeten. Naar verwachting zal ook in Europa de luchtvervuiling weer snel toenemen nu de economieën overal weer opstarten.

Bron(nen): The Guardian