Nederland beweerde vorige week voorop te gaan in Europa in het behalen van de klimaatdoelen. Het is nogal een eenzijdige voorstelling van zaken. Ja, we lopen iets voor vergeleken met onze buurlanden in het naar beneden brengen van CO2-uitstoot. Maar geen land scoort slechter op het gebied van duurzame energie.
Dat blijkt uit een rapport van het Europees Milieuagentschap European Environment Agency. In Nederland is minder dan 10 procent van de opgewekte energie duurzaam. Ter vergelijking: In Zweden is dat meer dan 50 procent. Letland en Finland zitten rond de 40 procent en zelfs een land als Kroatië zit tegen de 35 procent.
"Het excuus dat Nederland niet als braafste jongetje voorop moet lopen met klimaatmaatregelen, is volstrekt niet aan de orde’’, zegt woordvoerder van Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) dan ook. "Van de 28 EU-landen deed alleen Luxemburg het afgelopen jaren slechter dan Nederland, maar zelfs dat land heeft ons nu ingehaald.’’
We hebben weliswaar weinig hoogteverschil, zodat we geen energie kunnen opwekken met waterkrachtcentrales. De zon schijnt niet zoveel dus zonne-energie is eveneens niet afdoende. Toch zijn dat geen excuses, stelt GroenLinks. "Kijk naar een land als Denemarken, dat even plat en bewolkt is als Nederland. Dat heeft een grote slag geslagen met windenergie.’’
Sinds 1990 is de CO2-uitstoot in Europa al met 23 procent afgenomen. Het doel voor 2020 is daarmee in zicht, maar de volgende stap, om in 2030 geheel klimaatneutraal te zijn, is nog ver weg.
Bron(nen): AD