Onderzoekers hebben de zeespiegelstijging van de afgelopen 2000 jaar onderzocht. Pas sinds de industriële revolutie ging het, zoals bekend, echt hard.
Om precies te zijn steeg de zeespiegel vanaf het jaar 1863 sneller dan verwacht kan worden volgens de natuurlijke variatie. Weinig verrassend zijn er dan ook de eerste signalen van de opwarming van oceanen en het smelten van gletsjers, wat ook bijdraagt aan zeespiegelstijging.
Maar liefst 1700 jaar lang bleef de zeespiegel stabiel: het zeeniveau fluctueerde tussen een daling van 0,3 millimeter en een stijging van 0,2 millimeter. Tussen 1700 en 1760, vlak voor de verbranding van fossiele brandstoffen begon, daalde het zeeniveau met 0,1 millimeter per jaar.
Maar van 1940 tot 2000 steeg de zeespiegel juist jaarlijks met 1,4 millimeter. "In lijn met eerder onderzoek kunnen we vaststellen dat de wereldwijde zeespiegelstijging van de afgelopen 60 jaar de grootste is van alle intervallen van 60 jaar sinds het jaar nul," schrijven de onderzoekers.
Eerdere onderzoeken, onder meer van klimaatpanel IPCC, constateerden ook al een significante versnelling van de zeespiegelstijging sinds het begin van de 19de eeuw. Deze nieuwe studie, die in vakblad
Nature Communications verscheen, voegt daaraan toe dat de zeespiegel overal op de wereld ongekend hard is gestegen, zeker als je het vergelijkt met de zestigjarige periodes daarvoor.