Op 31 januari was het in De Bilt 12,5 graden. Er zijn zomerdagen die kouder zijn. Het is dan ook een record: sinds het begin van de metingen was het nooit zo warm op 31 januari.
Gemiddeld is het eens in de zeven jaar warmer dan 10 graden. In 1990 was het voor het laatst meer dan 12 graden. Het is weliswaar een record, toch
legt Michiel Severin van Weerplaza uit aan het AD dat het verschil met eerdere toptemperaturen niet zo groot is.
"Hoewel het wederom een warmterecord is, iets wat goed in de trend van de opwarmende aarde past, vind ik het wel opvallend hoe weinig de marge is ten opzichte van 100 jaar geleden. Waar we in de zomer allerlei nieuwe records noteren die inmiddels twee tot vier graden hoger zijn dan de records uit 1900-1950, valt dat in de winter wel mee. Gemiddeld is het wel flink zachter, maar niet per se omdat het extreem warmer wordt. De gemiddelde temperaturen gaan in de winter enorm omhoog omdat het aantal (zeer) koude dagen minder en minder wordt.”
Er is overigens geen nieuw maandrecord gevestigd. "Waar gisteren de hoogste temperatuur 13,2 graden was, staat het record van januari op maar liefst 16,5 graden. In Maastricht werd deze lentewaarde gemeten op 16 januari 1947. Sinds 1900 is het zeven keer gebeurd dat we ergens in ons land boven de 15 graden uitkwamen, meestal in Maastricht,” besluit Severin.