Klimaatdividend: zo kunnen we klimaatcrisis én armoede oplossen

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 28 april 2021 om 16:30
anp 430781987
Het tegengaan van de opwarming van de aarde kan ook de extreme armoede in de wereld verminderen, mits rijke landen stevige belastingen gaan heffen op vervuilers en die gebruiken om de armen te helpen.
Dat toont een modelstudie aan, die dinsdag verscheen. Eerder werd gedacht dat het prijzige klimaatbeleid om CO2-uitstoot terug te dringen arme landen vooral geld zou kosten, maar dat hoeft niet als de opbrengsten van de CO2-heffingen maar eerlijk verdeeld worden. Dan kan het aantal mensen dat in armoede leeft tegen 2030 met 6 miljoen zijn afgenomen.
"Klimaatbeleid beschermt mensen tegen de schadelijke gevolgen van extreem weer of mislukte oogsten," zegt Bjoern Soergel, onderzoeksleider van de studie die in Nature Communications verscheen. "Maar het kan ook leiden tot hogere energie- en voedselprijzen, waar vooral de armsten op de wereld last van hebben, die toch al kwetsbaar zijn voor de impact van klimaatverandering."
Volgens Soergel kunnen overheden de emissieprijzen combineren met een internationale herverdeling van de opbrengsten, een soort 'klimaatdividend'. "De opbrengsten worden eerlijk onder alle mensen verdeeld, waardoor arme huishoudens, die minder CO2 uitstoten profiteren." De onderzoekers stellen een internationaal programma voor van klimaattransfers van rijke naar arme landen.
Het zou al genoeg zijn als slechts 5 procent van de opbrengst van emissieheffingen van geïndustrialiseerde landen in de derde wereld, met name Sub-Sahara Afrika, terechtkomt. Zo'n internationaal vastgesteld klimaatdividend kan dan de oplossing zijn.
Bron(nen): Science Alert