Plastic scheiden binnenkort niet meer nodig? Recyclebedrijven kunnen er niets meer aan verdienen

Klimaat, natuur en milieu
zaterdag, 23 maart 2024 om 8:14
anp 492899335
De meeste mensen scheiden hun plastic flessen en andere verpakkingen van de rest van het afval. Maar dat dreigt zinloos te worden. De recyclebedrijven kunnen er niets meer aan verdienen door de grote toestroom van nieuw plastic uit onder meer China en de VS.
In korte tijd is de energie daar tot drie keer goedkoper geworden. Ook het transport is door de goedkope olie weer heel betaalbaar. Het maakt dat het plastic voor spotprijzen deze kant op komt. "Afnemers van plastic kiezen ondanks hun duurzaamheidsambities voor hun portemonnee en worden verleid door de lage prijzen van goedkoop virgin plastic”, vertelt Marc den Hartog, voorzitter van de Afdeling Recycling bij de Vereniging Afvalbedrijven in het AD.
Eind januari ging al een recyclebedrijf failliet dat het plastic uit huisvuil in de vier grote steden verwerkte tot granulaatkorrels waarvan nieuw plastic wordt gemaakt. En dat lijkt nog maar het begin. "De voorraden gerecycled plastic stapelen zich op bij onze leden. Vaak hebben ze duizenden tot tienduizenden kilo’s op hun terrein staan", zegt directeur Harold de Graaf van de Nederlandse Rubber en Kunststofindustrie (NRK).
Oplossing is dat de overheid ingrijpt, maar dat is niet goedkoop. "We vragen de overheid het prijsverschil tussen het virgin plastic uit Azië en hier gerecycled plastic te compenseren”, aldus De Graaf. Maar dat kost al snel tientallen miljoenen euro's.