En ineens is het zomer. Althans: voor 1 dag. Dankzij de
Spaanse pluim.De Spaanse Pluim, ook wel "Penacho Ibérico" in het Spaans of "Spanish Plume" in het Engels genoemd, is een meteorologisch fenomeen waarbij zeer warme en droge lucht vanuit het Iberisch Schiereiland (Spanje, Andorra en Portugal) in pluimvorm richting Noordwest-Europa wordt gestuwd.
Kenmerken:
- Hoge temperaturen: De Spaanse Pluim kan temperaturen tot wel 30 graden Celsius of hoger brengen, zelfs in de lente of herfst.
- Droge lucht: De lucht in de Spaanse Pluim is erg droog, wat kan leiden tot lage luchtvochtigheid en verhoogd brandgevaar.
- Onweersbuien: De droge lucht kan botsen met vochtige luchtmassa's, wat kan leiden tot onweersbuien, soms met hagel en windstoten.
- Pluimvorm: De warme lucht beweegt in een soort pluimvorm over Europa, vandaar de naam "Spaanse Pluim".
Gevolgen:
- Hittegolf: De Spaanse Pluim kan leiden tot een hittegolf, met alle negatieve gevolgen van dien, zoals hittestress, uitdroging en gezondheidsproblemen.
- Wateroverlast: De onweersbuien die gepaard gaan met de Spaanse Pluim kunnen leiden tot wateroverlast.
- Brandgevaar: De droge lucht en hoge temperaturen verhogen het brandgevaar.
Dankzij de opwarming komt hij vaker
De Spaanse Pluim komt meestal in de lente en herfst voor, maar kan ook in de zomer en winter voorkomen. De frequentie en intensiteit van de Spaanse Pluim nemen waarschijnlijk toe door de klimaatverandering.
In het kielzog van deze 'pluim' wordt vaak ook woestijnzand uit de Sahara meegevoerd door de krachtige zuidenwind. Dit weekend is de hoeveelheid Saharazand uitzonderlijk groot.
Het Saharazand zorgt voor een oranje/rode zwerkleur, verminderde zichtbaarheid van de zon en kan neerslaan op auto's, ramen en zonnepanelen. Voor mensen met luchtwegklachten kan het Saharastof schadelijk zijn. Het RIVM adviseert binnen te blijven bij hoge concentraties.