De eikenprocessierups heeft dit voorjaar voor flink wat overlast gezorgd. Gelukkig blijkt de natuurlijke manier om de dieren te bestrijden succesvol.
Op een testlocatie waren 80 procent minder nesten en 90 procent van de nesten was aangevreten. Het proefproject startte in 2018 in het Drentse Westerveld, waar drie jaar lang wordt gekeken in hoeverre het lokken van natuurlijke vijanden naar de plaatsen waar eikenprocessierupsen zitten effect heeft.
In Westerveld zijn duizenden planten van tientallen soorten gezaaid om onder meer sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen te lokken. Nestkasten moesten vogels als koolmezen, pimpelmezen en mussen verleiden om er hun nestje te bouwen en ondertussen de rupsen op te eten. De onderzoekers van het Kenniscentrum Eikenprocessierups melden dat niet elke locatie even geschikt is voor de aanpak, maar dat er op deze manier zeker een grote bijdrage kan worden geleverd aan de bestrijding van de insecten.
De branderige haartjes van de eikenprocessierups vallen uit bomen op mensen en veroorzaken een vervelende branderige jeuk. In juni veroorzaakten de diertjes op veel plaatsen forse overlast.
Bron(nen): AD