Slecht nieuws voor de mensen die vlees laten liggen, vanwege de CO2 uitstoot, maar wel vis en zeedieren eten. Tot nu toe is aangenomen dat de CO2-uitstoot door visvangst wel meevalt. Visserij-econoom Robert Parker (University of British Columbia) stelt echter vast dat dat slechts gedeeltelijk klopt, schrijft De Morgen "Veel soorten zijn inderdaad een kleinere bron van broeikasgassen dan rood vlees en zorgen voor een uitstoot die erg vergelijkbaar is met die van kip". Maar garnalen en andere schaaldieren hebben een ecologische voetafdruk die in de buurt komt van die van rundvlees, zo blijkt. Schaaldieren leven namelijk in de zeebodem en moeten vissers met allerlei intense ingrepen uit de zee 'trekken'. Dat vraagt veel meer motorolie dan wat nodig is voor de vangst van ansjovissen en sardienen die in scholen rondzwemmen en met gewone netten uit het water gehaald worden. Zo is voor een ton schaaldieren 1.739 liter brandstof nodig. Voor een ton kleine vissen zoals haring en sardienen is dat 42 liter.