Nergens in Europa krijgen zoveel kinderen astma door uitlaatgassen als in Nederland. Bij een vijfde van alle kinderen met de longaandoening is luchtvervuiling de oorzaak. Dat geldt zelfs voor de helft van de kinderen in de grote steden.
Dat blijkt uit onderzoek dat in vakblad The Lancet verscheen. Grote boosdoener is stikstofdioxide (NO2) dat met name wordt uitgestoten door vrachtwagens en dieselauto's. "Stikstofdioxide is echt een sluipmoordenaar," vertelt longarts Hans in 't Veld. "Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroorzaakt wel ontstekingen in de luchtwegen. Astma ontstaat vaak in de kinderleeftijd. Ik spreek kinderen die het benauwd krijgen bij sporten, kinderen die op mooie zomerdagen niet buiten kunnen spelen en kinderen die zulke prikkelbare luchtwegen hebben dat ze niet weten hoe ze de jaarwisseling moeten doorkomen. Schone lucht kan zo veel leed voorkomen.’’
Sinds 1990 is de luchtvervuiling in Nederland gehalveerd. Toch overlijden jaarlijks nog 11.000 mensen aan de gevolgen ervan. De regionale verschillen zijn groot. In de Randstad daalt de levensverwachting tot wel 18 maanden door luchtvervuiling, terwijl dat in de schoonste gebieden maar 4 maanden is.
Ongeveer 100.000 kinderen tot 14 jaar hebben astma, meldt het Longfonds dat samen met artsen en wetenschappers de noodklok luidt. Ze willen dat scholen, kinderdagverblijven en sportvelden niet meer in de buurt van snelwegen worden geplaatst en dat de zwaarste vervuilers snel worden aangepakt.