Van koeien, varkens en kippen weten we dat ze, weliswaar na een zwaar leven, snel en pijnloos sterven. Maar voor vissen wordt veel minder moeite gedaan. Zij vinden op een gruwelijke manier de dood laat de Keuringsdienst van Waarde vanavond zien. De vis die wij eten is gestikt, geplet, doodgebloed, gestorven van de kou of levend ontdaan van zijn ingewanden. Dat terwijl vissen wel degelijk pijn voelen, stelt professor Gert Flik van de Radboud Universiteit in de uitzending. "Ze kunnen leren en zo nieuw gedrag aanleren.'' Vissen worden niet altijd op een gruwelijke manier gedood. Bij claresse-kweker Frank Foolen krijgen ze een verdoving. "Als wij goed zijn voor de vis, zijn de vissen goed voor ons," aldus Foolen. Maar hij geeft toe dat zijn methode veel beter toepasbaar is op land dan aan boord van een schip. Veel vissen komen dus op gruwelijke wijze aan hun einde. En ja, ze voelen daar wel degelijk wat van.