Barre tijden en dilemma's voor wie verantwoord leven belangrijk is. Een kerstboom is weliswaar puur natuur, maar zijn bomen bedoeld om te sterven bij de centrale verwarming? Maar een kunstboom is van kunststof en dat kan ook niet. Wat te doen?
Kunstbomen waren vroeger zichtbaar namaakbomen, vermoedelijk uit Hongkong. Maar er is een evolutie geweest: de moderne boomtechnologie is vooruit gesprongen en gebruikt spuitgieten om realistische takjes te maken. Zelfs van dichtbij lijken ze net echt. Ze ruiken alleen niet naar bos.
Volgens deskundige veroorzaakt de productie van het plastic ongeveer twee derde van de koolstofemissies van een kunstboom. Nog een kwart wordt gecreëerd door de industriële emissies die worden geproduceerd wanneer de boom zelf wordt gemaakt. Ze komen doorgaans per container uit Azië, wat ook niet helpt.
Als de aarde je lief is en als je al een kunstboom hebt moet je hem zo lang mogelijk blijven gebruiken. Dat kan ook best: de duurdere kunstbomen zijn vrijwel onverwoestbaar als je ze netjes bewaart.
Dan is de milieubelasting volgens de Guardian vermoedelijk minder dan wanneer je jaarlijks een boom koopt die eindigt op de brandstapel. Een milieu-organisatie: “Als je een boom met pot met wortels koopt, kun je hem buiten zetten na gebruik en hem jaar na jaar opnieuw gebruiken, waardoor de impact op het milieu vermindert. Een levende boom blijft jarenlang koolstof uit de atmosfeer opnemen. De andere optie is een boom te huren, die je na gebruik weer inlevert.
Deze site helpt je op weg.