Een koraalsoort in de Middellandse Zee leek gestorven door de opwarming van het zeewater, maar het is nu toch weer tot leven gekomen. Wetenschappers zijn verrast.
Het gaat om de Cladocora caespitosa, een langzaam groeiende koraalsoort, die na een paar hete zomers met uitsterven werd bedreigd. Een aantal dood gewaande kolonies bij de Columbretes Eilanden tussen Mallorca en het Spaanse vasteland is echter weer gaan groeien. In tien jaar tijd is 13 procent van het dode koraal weer hersteld.
Of dit ook goed nieuws is voor andere koraalsoorten is twijfelachtig zeggen critici. Jasper de Goeij, universitair docent tropische mariene biologie aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit in de Volkskrant: "Bij deze koraalsoort bestaan kolonies uit individuele poliepen. Bij de meeste andere soorten zijn de poliepen met elkaar verbonden. De meeste koraalsoorten zijn anders dan dit koraal in de Middellandse Zee. Het is dus zeer de vraag of dit mechanisme van regeneratie ook bij andere soorten voorkomt."