Goed nieuws uit de klimaatwetenschap: de zeespiegel stijgt mogelijk minder hard dan gedacht blijkt uit een nieuwe studie naar de Thwaitesgletsjer op Antarctica.
Klimaatwetenschappers vreesden dat de gletsjers op Antarctica zouden instorten naar mate de aarde verder opwarmt. Zou de Antarctische ijskap instabiel worden voor 2100 dan kon de zeespiegel wel met 2,5 meter stijgen, voorspelde het KNMI vorig jaar, en dat kon oplopen tot 6 meter rond 2300.
Op basis van computermodellen concluderen Amerikaanse en Britse onderzoekers nu echter dat het ijs van de beroemde Thwaitesgletsjer te stevig is om geheel in te storten.
Nederlandse deskundigen blijven echter voorzichtig. Bart van den Hurk, wetenschappelijk directeur bij Deltares, reageert
in De Telegraaf: "Deze uitkomsten zijn goed nieuws. Vermoedelijk is het effect van de ijskappen op de zeewaterspiegelstijging minder dan gevreesd. Al komen er ongetwijfeld nog andere studies die we in de gaten moeten houden.”
Ook het KNMI benadrukt dat er nog veel meer onderzoek nodig is. Wetenschapper Dewi Le Bars zegt: "Het is goed nieuws, maar we kunnen op basis van één studie nog niet concluderen dat het zeespiegelniveau lager gaat uitvallen.”
Het beleid in Nederland hoeft volgens de deskundigen niet direct te veranderen op basis van deze nieuwe bevindingen. "Beleid wordt pas veranderd als er meerdere studies zijn gedaan die door experts zijn beoordeeld”, aldus Le Bars. Van den Hurk voegt toe: "Deze studie toont wel aan dat we nu niet alles op alles hoeven te zetten voor dat 'hoge-zeespiegelscenario'. We moeten een gezonde dosis verstand blijven gebruiken.”
Historisch gezien heeft Nederland duinen, dijken, dammen, stormvloedkeringen en sluizen gebouwd om het water onder controle te houden. Het blijft cruciaal om deze infrastructuur op peil te houden. Van den Hurk benadrukt: "De komende tien tot vijftien jaar moeten vooral dijken worden verstevigd. En er moet op korte termijn een besluit worden genomen over renovatie of vervanging van de Maeslantkering.”